Què poden tenir a veure un dolor ciàtic, un neurema de Morton, una fascitis plantar, una tendinits de l’aquil.les i rampes a la planta del peu?

Doncs que tots aquests símptomes poden indicar un conflicte entre la cinquena lumbar i el sacre.

La simptomatologia de cada nivell, i les causes de la lesió, són l’especialitat de Jean Douhaire; ell, juntament amb el seu amic i company de recerca, el podóleg Pascal Chenut, porten anys investigant sobre l’orígen i l’evolució de les lesions vertebrals.
Entre les lesions que provenen dels desequilbris a la mandíbula i les lesions que pugen dels peus, hi ha un difícil entramat de cadenes musculars. Trobar una solució aquí al mig, és a una tasca que moltes vegades s’acosta més a l’art que a la ciència.

Jean, ja jubilat, ha estat metge del treball, metge de l’esport, osteópata, acupuntor i quiropràctic. Si es fan números, es veu de seguida que ha estat 30 anys de la seva vida estudiant. Es tracta d’una labor ingent d’integració.

Un dia, però, va arribar a la seva consulta una persona que estava tan deteriorada que no s’atrevia a tocar-la. Tenia por de fer-li mal si li feia una manipulació. Res del seu ampli saber no li servia en aquell cas.
Però en aquell moment, sense renunciar a ajudar aquella persona, va reaccionar de forma totalment instintiva: va posar una mà sobre la lesió vertebral i l’altra sobre el sacre. Per sorpresa seva, allà va haver-hi un canvi.

Jean ens va ensenyar no només aquesta troballa fortuïta, sinó nombroses tècniques diagnòstiques basades en els moviments oculomotors i la localització de dermàlgies. Es tracta d’un procediment analític i rigurós, que és el destilat de tota una vida.

L’exàmen i la salut de la columna vertebral són una part central del meu treball de prevenció, ja que tenen relació directa amb l’estat de salut del sistema nerviós autònom.